Ελληνόφωνοι bloggers / έρευνα

96. Ενασχόληση με τα παραδοσιακά μέσα, το internet και το blogging

image

Οι ελληνόφωνοι bloggers δηλώνουν ότι πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα ασχολούνται με το internet κατά 84%, με τα blogs περίπου οι μισοί , ακούνε ραδιόφωνο κατά 36%, διαβάζουν έντυπα κι εφημερίδες κατά 20% ενώ βλέπουν τηλεόραση μόλις κατά 14%.

Ενασχόληση με το blogging

Slide67

Βρισκόμαστε εν μέσω μια αλματώδους αύξησης των ελληνόφωνων bloggers –τουλάχιστον σε ότι αφορά το δείγμα μας- καθώς οι φέροντες την ιδιότητα αυτήν για περισσότερο από 1 χρόνο δεν ξεπερνούν το 30% ενώ μόλις τους τελευταίους 6 μήνες έχει δημιουργήσει blog το 42%.

Το υψηλό επίπεδο ενασχόλησης με το blogging συνολικά, συνδέεται με τη θεματολογία που αφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια σφαίρα αλλά και την κουλτούρα/πολιτισμό ενώ συνδέεται με τα κίνητρα της απόκτησης γνώσης, δημιουργίας κοινότητας, διατήρησης ιστοτόπου και άσκησης επιρροής.

Συνδέεται επίσης με την τάση αποκάλυψης της πραγματικής ταυτότητας, την υιοθέτηση δημοσιογραφικής πρακτικής και τη χρήση συνδέσμων ενώ υψηλότερες τιμές εμφανίζουν οι σχετιζόμενοι με τις ΤΠΕ (και δευτερευόντως με τα ΜΜΕ) και βέβαια αυτοί που ασχολούνται με το internet περισσότερο .

Slide68

Το blogging αποτελεί μια δραστηριότητα που αφορά κυρίως τους έμπειρους χρήστες του internet καθώς το 60% των ελληνόφωνων bloggers έχει μεγαλύτερη των 8 χρόνων εμπειρία από αυτό και το 67% έχει προηγούμενη εμπειρία από συμμετοχή σε κάποιο forum. Ωστόσο ένα σοβαρό 40% παραμένει με μικρότερη των 8 χρόνων εμπειρία από το internet (αν και μόλις το 15% έχει εμπειρία μικρότερη των 4 χρόνων). Το blogging αφορά επίσης τους πιο τεχνικά καταρτισμένους καθώς το 76% αξιολογεί τις τεχνικές του γνώσεις ως «άνω του μέσου όρου» και ένα διόλου ευκαταφρόνητο 38% δηλώνει ότι έχει προηγούμενη εμπειρία από διατήρηση ιστοσελίδας. Ωστόσο ένα σοβαρό 24% παραμένει με γνώσεις «μέχρι του μέσου όρου» (αν και μόλις το 2% έχει γνώσεις λιγότερες απ΄ αυτόν). Το αδιαπραγμάτευτο γεγονός όμως είναι ότι το blogging αφορά τους πιο εξοικειωμένους με το internet ανθρώπους καθώς το 87% δηλώνει ότι συνδέεται (και) από το σπίτι του και ότι είναι συνυφασμένο με τις ευρυζωνικές ταχύτητες καθώς το 92% δηλώνει ότι χρησιμοποίει DSL συνδέσεις.

Ενασχόληση με το internet

Slide69

Το χαμηλό επίπεδο ενασχόλησης με το internet συνδέεται περισσότερο με τα θέματα που σχετίζονται με την προσωπική σφαίρα και τα κίνητρα της διατήρησης ημερολογίου, της δημιουργικής γραφής, του πειραματισμού και της δράσης υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Χαμηλά τέτοια επίπεδα εμφανίζουν οι πολύ νέοι και οι πολύ μεγάλοι.

Slide70

Αντίθετα, το αυξημένο επίπεδο ενασχόλησης με το internet συνδέεται με τα κίνητρα της απόκτησης γνώσης, της άσκησης επιρροής, της επικοινωνίας με τους φίλους και της διατήρησης ιστοτόπου (όχι όμως και της δημιουργίας κοινότητας) ενώ συνδέεται περισσότερο με την αναφορά σε θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια σφαίρα. Αυξημένο επίπεδο ενασχόλησης με το internet εμφανίζουν φυσικά οι σχετιζόμενοι με τις ΤΠΕ, οι άνδρες και αυτοί με μεταπτυχιακές σπουδές και μεταλυκειακή εκπαίδευση (και όχι οι απόφοιτοι ΑΕΙ όπως κανείς ίσως θα περίμενε). Οι έμπειροι σε ότι αφορά το internet εμφανίζονται πιο έμπειροι και σε ότι αφορά το blogging, αποκαλύπτουν περισσότερο την ταυτότητά τους, υιοθετούν περισσότερο δημοσιογραφικές πρακτικές και χρησιμοποιούν περισσότερο συνδέσμους (όχι όμως και την αλληλεπίδραση μέσω σχολίων).

Advertisements

1 σχόλιο

  1. […] 96. Ενασχόληση με τα παραδοσιακά μέσα, το internet και το blogg… […]

    Πίνγκμπακ από Hellenes Educators » Blog Archive » “Το blogging στην Ελλάδα : Προφίλ, κίνητρα και πρακτικές των ελληνόφωνων bloggers” — 18 Απρίλιος, 2008 @ 11:41 πμ


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: